DR engagerer sig stærkt i Spil Dansk Ugen

DR engagerer sig stærkt i Spil Dansk Ugen
DR melder sig ind med fuld styrke i Spil Dansk-fejringen. Flere radiokanaler rydder fladen til fordel for dansk musik i løbet af ugen.
 
DR har som målsætning, at den danske andel af musikken skal udgøre mindst 43 procent af det samlede udbud – målt på tværs af alle musikbårne radiokanaler.
DR har endda knyttet dansk musik endnu tættere til sig med 2016-handlingsplanen ”Nye veje for musikken”. Her fremgik det, at DR vil skabe større synlighed for dansk musik.
Det er derfor ikke overraskende, at DR igen i år fuldt og helhjertet går ind i den store fejring af dansk musik – Spil Dansk Ugen – der foregår 30. oktober til 5. november. Det er Danmarks største musikbegivenhed, og der er arrangementer i hver en afkrog af landet. Fra en koncert i en blodbank på Frederiksberg over en popsalme-workshop i Odense til en klokkespilskoncert i Aarhus Rådhus. 
Flere af DR’s radiokanaler giver det udenlandske musikrepertoire en fridag på udvalgte dage i Spil Dansk Ugen. I stedet overtager den danske musik radiofladen. Det gælder P3 og P4, som torsdag 2. november udelukkende spiller dansk musik fra kl. 6 – 23.59. Begge kanaler leverer også en fremtrædende redaktionel dækning af begivenheden.
 
Radio-redningskrans
”Den danske musik risikerer at blive presset af markedsudviklingen, fordi flere og flere danskere lytter til musik via store internationale streamingtjenester, hvor danske kunstnere blot er ét tilbud blandt mange. Udfordringen er at modstå, at det danske drukner i den store internationale konkurrence. Vi er en lille nation og et lille sprogområde, og i DR tager vi det meget alvorligt at afspejle og styrke den danske musikscene,” siger radiochef Gustav Lützhøft fra DR og fortsætter: ”Derfor er det helt naturligt for DR at fortsætte det tætte samarbejde med Spil Dansk, som vi har haft lige siden begivenheden blev lanceret i 2001. Vi var tidligere med ved fejringen over én dag, da der var tale om en Spil Dansk Dag, og nu er vi med til at markere begivenheden i hele Spil Dansk Ugen på tværs af alle vores radiokanaler,” siger Gustav Lützhøft.
 
SKULDERKLAP TIL SANGSKRIVERE
Ifølge formand for Spil Dansk, Jørgen Thorup, er det altafgørende, at DR er en del af fejringen af dansk musik:
”Spil Dansk er med årene blevet en kæmpe folkelig succes, og i år er hele 26 kommuner med som officielle samarbejdspartnere. De har en stor del af æren for, at der bliver skabt en mængde spændende lokale arrangementer. Den decentrale strategi er forklaringen på Spil Dansk Ugens vokseværk. Samtidig har opbakningen fra DR været helt afgørende for, at Spil Dansk har fået så stor udbredelse. DR har som public service-udbyder en helt særlig mulighed – og forpligtelse – til at støtte og styrke dansk musik. Vi er utrolig glade for, at DR i nyere tid har valgt at intensivere opbakningen til den hjemlige musik. Det er slet ikke givet, at der fremover laves nye klassikere som ”I Danmark er jeg født” eller Gasolin’s ”Kvinde min”. Og idéen med Spil Dansk er netop at skabe opbakning til nutidens og fremtidens sangskrivere og komponister, så vi også fremover får god dansk musik at samles omkring,” siger Jørgen Thorup fra Spil Dansk.
 
DR’S TILTAG I SPIL DANSK UGEN – FRA P1 TIL P8:
(Med foreløbig program-planlægning for de enkelte kanaler)
 
P1:
”P1 Eftermiddag” dækker Spil Dansk i uge 44. Vinklingerne er under redaktionel udarbejdelse.
 
P2:
P2 markerer Spil Dansk Ugen – på linje med P5, P6, P7 og P8 – med en særlig Spil Dansk tema-dag. På P2 bliver det søndag 5. november (kl. 9-18). Det daglige program på hverdage, ”Det’ Dansk”, markerer løbende begivenheden ugen igennem.
 
P3:
Spiller udelukkende dansk musik torsdag 2. november kl. 6 – 23.59 og dækker begivenheden redaktionelt.
 
P4:
Spiller udelukkende dansk musik fra kl. 6. – 23.59 torsdag 2. november og dækker begivenheden redaktionelt.
P4 opfordrer alle til at blive en del af Danmarks største Spil Dansk-kor. Alt, man behøver, er en mobiltelefon. Så kan man synge med på Ulige Numres ”Frit land”. Sangen indgår i forvejen i det populære Spil Dansk-projekt Danmarks Fællessang.
DR tilbyder en lydfil, som kan afspilles og som man kan synge til. Man skal så optage ens eget sang-bidrag med mobiltelefon eller på anden måde.
 
P5, P6 BEAT, P7 MIX og P8 JAZZ
Alle fire digitale kanaler markerer Spil Dansk Ugen med en Spil Dansk tema-dag i prime time.
·      Mandag: P6 BEAT (kl. 7-18)
·      Tirsdag: P7 MIX (kl. 7-17)
·      Onsdag: P8 JAZZ (kl. 7-19)
·      Fredag: P5 (kl. 7-19)
 
FAKTA
  • Spil Dansk Ugen er årets store fest for dansk musik og musikliv. Der er arrangementer 30. oktober – 5. november.
  • Der sker noget overalt i landet: på skoler, sygehuse, spillesteder, virksomheder, biblioteker, kirker, kulturhuse m.m.
  • Kunstnere og arrangører er en blanding af professionelle, amatører, frivillige og lokale ildsjæle.
  • Spil Dansk er blevet Danmarks største musikbegivenhed i al sin bredde og mangfoldighed.
  • En lang række radiostationer, bl.a. alle DR’s radiokanaler, spiller en dag i ugen lutter dansk musik.
  • Spil Dansk-foreningens ejerkreds består af Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, Musikforlæggerne, Koda og Danske Populær Autorer.
  • Spil Dansk samarbejder i 2017 officielt med 26 kommuner. Mange andre kommuner bakker også op.
  • Læs mere om Spil Dansk, tilmeld arrangementer, syng med i Danmarks Fællessang og tjek kalenderen på spildansk.dk