Vores samarbejdspartner DPA – Danske Populær Autorer holdt prisfest i går. Læs reportage om festlighederne her og stort tillykke til vinderne!
Klapsalverne ville næsten ikke stoppe, da Rasmus Seebach søndag aften modtog kollegaernes anerkendelse og respekt, da han fik prisen for årets ’Kommercielle Musikskaber’. Prisen blev uddelt af Danske Populær Autorer (DPA), der er en interesseorganisation, der tæller over 1.000 danske sangskrivere, komponister, producere og tekstforfattere, der arbejder kreativt og markedsorienteret i både Danmark og udlandet.
Den form for arbejdsomhed har vi den dybeste respekt for i DPA
I talen til Rasmus Seebach sagde DPA’s formand Niels Mosumgaard: ”Der er ingen tvivl om, at modtageren af den ’Kommercielle Musikskaberpris 2017’ er populær og dermed også kommerciel. I løbet af de sidste snart ti år er han blevet en af branchens tungeste og vægtigste stemmer, som tapper direkte ind i generationer af danskeres liv. Det er kunst, det er populært, og det er kommercielt. [..] Før han blev kendt som solist, arbejdede han og hans bror benhårdt gennem ti år som sangskrivere for andre. De har afprøvet forskellige genrer og muligheder, og det kendetegner dem begge to, at man skal stå tidligt op, og man skal arbejde […] Den form for arbejdsomhed har vi den dybeste respekt for i DPA.”
Rasmus Seebach takkede sin bror Nicolai Seebach og Lars Ankerstjerne, da han modtog prisen og fortalte, at han har valgt at donere de penge, der følger med prisen, til et formål der hjælper unge sangskrivere på vej. Rasmus Seebach er den tredje modtager af prisen, der i 2016 gik til Thomas Troelsen og i 2015 til Soulshock.
DPA hyldede også unge sangskrivere på vej med årets vækstlagspris, der i år gik til Ludvig Brygmann og Karl-Frederik Reichhardt fra duoen Ultramarin. ”DPA’s vækstlagspris går i år til to dygtige og yderst arbejdsomme mennesker. Selvom de er unge og først udgav deres debutsingle i 2016, er der fuld knald på karrieren. De både skriver og producerer selv deres sange, men der er også allerede bud efter dem fra andre store artister”, fremhævede DPA’s næstformand Jørgen Thorup i sin tale, da han overrakte prisen.
På aftenen blev der uddelt priser til en række sangskrivere for deres indsats – både for den musik og tekst, de har skabt, men i høj grad også for deres indsats over for kollegaer i branchen.
En stærk musikscene kræver vi deler netværk
”For at vi i Danmark kan have en voksende og stærk skare af musikskabere, er det afgørende, at vi som kollegaer samarbejder og deler netværk; om det er i L.A. eller i Aarhus. Derfor uddeler DPA en række påskønnelsespriser til kollegaer, der gør en indsats for fællesskabet”, fortæller formand i DPA Niels Mosumgaard om baggrunden for påskønnelsespriserne.
Årets fem påskønnelsespriser gik til:
Lene Dissing og Peter Bjørnskov
”De har bevist, at den rigtige sang kan være grænseoverskridende, grænseløs, og at man ikke behøver sidde i L.A. eller London for at ramme hele verden. Næh, de insisterer på at sidde i Aarhus og gøre det lokale globalt”, sagde bestyrelsesmedlem i DPA Tobias Stenkjær i sin tale til Lene Dissing og Peter Bjørnskov, der bl.a. har været med til at skabe DJ og producer Martin Jensens internationale hits.
Lis Sørensen og Sylvester Sivertsen
”På den nye plade binder de to en af de mange historier om dansk populærmusik sammen, som har flydt gennem årerne og årene på DPA”, fremhævede DPA’s formand Niels Mosumgaard i talen til Lis Sørensen og Sylvester Sivertsen.
Lasse Kramhøft
”I DPA vil vi gerne hylde Lasse Kramhøft, som med sin musik tager såvel børn som voksne alvorligt, arbejder sig ud over landets grænser og har succes med det hele”, sagde bestyrelsesmedlem i DPA Kristina Holgersen i talen til Lasse Kramhøft (Pilfinger).
Leif Maibom
”Han er nok mest kendt for sit hovedværk, SønderborgRevyen, som han og hans hustru Jonna har skabt fra bunden og banket op til landets tredjestørste revy”, fremhævede formand Niels Mosumgaard i sin tale til Leif Maibom.
Lasse Lunderskov
”Lasse Lunderskov har skrevet salmer og spillet psykedelisk rock, medvirket i store danske filmperler, sunget og medvirket i revyer og musicals, skrevet musik til DR’s julekalendere, været korsanger, blandt andet på dansktopsange for Gustav Winckler…”, og listen var endnu længere, da bestyrelsesmedlem Steen Svanholm listede alle meritterne op i talen til Lasse Lunderskov.
Kodas kulturelle midler muliggør, at der følger et økonomisk skulderklap med Den Kommercielle Musikskaberpris på 30.000 kr. og Vækstlagsprisen på 20.000 kr. Med påskønnelsespriserne følger et legat fra DPA på 15.000 kr.