Musikforlæggerne tiltræder ny branchestandard
Selvstændige og freelancere udgør en stor del af musikbranchen. Nu introducerer branchen nye fælles retningslinjer. De skal skabe øget tryghed for alle som arbejder professionelt med musik..
I dag lancerer en række af de største og mest centrale kommercielle aktører i dansk musik en ny branchestandard. Den skal være med til at forebygge og håndtere krænkende handlinger, der er et bredt begreb og blandt andet dækker diskrimination og seksuel chikane på tværs af branchens virksomheder. En del virksomheder og organisationer i musikbranchen har allerede standarder på området. Mange mennesker i musikbranchen indgår dog ikke i et egentligt ansættelsesforhold. De er freelancere eller selvstændige med relation til virksomheder i branchen. Med introduktionen af en branchestandard sigter man efter, at alle – også dem uden klassiske ansættelsesforhold – opnår den samme beskyttelse i branchen.
Med branchestandarden udstikker de førende virksomheder i branchen nogle meget klare forventninger til, hvordan man omgås, samtidig med at man forpligter sig til at forebygge og følge op på uhensigtsmæssige forhold, der bryder med branchestandarden.
Citat fra Ole Dreyer, bestyrelsesleder i Musikforlæggerne: ”Musikforlæggernes fokus har i lang tid været på at sikre diversitet og lige adgang i musikbranchen. Vores medlemmer er ofte mindre virksomheder, der her får et godt værktøj til at sikre trygge arbejdsfællesskaber og ordnede forhold for de nære samarbejdspartnere som komponister, tekstforfattere og producere. Det er glædeligt, at vi har kunne samarbejde tæt med Danske Agenters Sammenslutning, musikselskaberne i IFPI og en række større managements, for det er nødvendigt et bredt fundament hos branchens kommercielle aktører, for at sikre at det har en effekt”.
De deltagende virksomheder sender i første omgang branchestandarden ud til alle samarbejdspartnere i første halvdel af april. Herefter vil virksomhederne bag initiativet løbende evaluere indsatsen i løbet af 2025, og tage stilling hvad de næste skridt skal være.
Bag initiativet står indledningsvist Live Nation, Warner Music, Sony Music, Universal Music, United Stage, Luger, Labelmade, PDH, GL Music, Wilhelm Hansen, The Bank, Musikforlæggerne, Danske Agenters Sammenslutning og IFPI. Initiativet er understøttet af Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling.
Se branchestandarden på dansk her og engelsk her
Se tiltrædelseserklæringen på dansk her og engelsk her
Citat fra Sarah Sølvsten, forperson i Danske Agenters Sammenslutning og direktør i Luger:
”Det er virkelig vigtigt, at vi som kommercielle aktører sætter nogle klare rammer for, hvordan vi agerer og i fællesskab håndterer problemer med grænseoverskridende adfærd. Vi arbejder tæt sammen med artister og freelancere, og kender jo godt til både berøringsangst og frygten for at sætte sin karriere på spil. Netop derfor skal vi sammen forpligte os til sikre en god tone for alle i de professionelle rum.”
Citat fra Casper Bengtson, der er bestyrelsesleder i IFPI og direktør for Universal Music i Danmark er glad for det nye initiativ:
”Jeg synes musikbranchen har gjort meget de seneste år for at gøre sig selv til en mere mangfoldig og inkluderende branche, som er tryg at være i. Samtidig kan vi fortsat blive bedre til at indtænke alle dem, som ikke har en klassisk ansættelsesaftale i ryggen. Det gør branchens største og vigtigste spillere en særlig indsats for nu. Det er positivt og det vidner om den vilje, som er til stede i toppen af dansk musik”.
