Carl Prisen 2013

Fredag den 19. april 2013 blev Carl Prisen uddelt for første gang foran et særlig indbudt publikum i Mogens Dahl Koncertsal. Prisen er stiftet af Dansk Musikforlæggerforening (DMFF) for at hylde og hædre danske komponister og tekstforfattere.

De to konferenciers, dirigent og komponist Michael Bojesen og forsanger i Magtens Korridorer Johan Olsen, styrede showet med humor og indsigt.

Vinderne i de 11 forskellige kategorier blev:

Årets Talent:
Bandet Lukas Graham (sangskriverteamet Stefan Forrest, Sebastian Fogh, Morten Ristorp Jensen og Lukas Forchhammer) for deres evne til at bringe soulmusikken tilbage til toppen af hitlisterne. Prisen på de 25.000 kr. til Årets Talent var sponseret af Tuborgfondet.

Årets klassiske komponist – Stort ensemble:
Per Nørgård, der med sin 8. symfoni endnu en gang har bevist, at han er et hovednavn i nyere nordisk musik.

Årets klassiske komponist – Lille ensemble:
Hans Abrahamsen, der med sin fjerde strygekvartet fortsætter rækken af unikke og stærkt personlige værker.

Årets komponist – Jazz/Folk/World:
Jakob Bro, der med sin intenst minimalistiske og udtryksfulde tone i både spil og komposition på albummet ”Bro/Knak” har ramt meget bredt og alsidigt med sin jazz.

Årets komponist – Pop/Rock:
Aura Dione, der i 2012 har fortsat med at markere sig som en af vores bedste unge sangskrivere herhjemme.

Årets komponist – Børnemusik:
Sigurd Barrett for ”Sigurds Verdensatlas”, der tager børnene med på en rejse rundt i verden, hvor vi igennem smågeniale tekster møder musikalske stilarter fra hele verden.

Årets tekstforfatter:
Marie Key, der med sine finurlige tekster på albummet ”De her dage” har vakt stor opsigt i det danske kongerige.

Årets internationale gennembrud:
Aura Dione, der med sit 2. album ”Before The Dinosaurs” har bevist, at dansk popmusik kan fange og udfordre et udenlandsk publikum.

Årets sang:
”Sedated” med Choir Of Young Believers skrevet af Jannis Noya Makrigiannis, Aske Zidore og Nis Bysted. Sangskriverne beviser med denne sang, at de er mestre udi monumentale indie pop-perler. Sangen er på samme tid iørefaldende, mangelaget, overraskende, poppet og eksperimenterende.

Årets mest spillede sang:
”Speak Out Now” med Oh Land. Den mest spillede sang i 2012 baseret på airplay listen.

DMFFs Ærespris
gik til Poul Bruun, der som en af de mest markante danske musikpersonligheder har været en medvirkende årsag til, at en række komponister og musikere har kunne skabe sig en indtægtsgivende, succesfuld og kreativ karriere. Poul Bruun har altid gået efter den rette sang, og dyrket særdele kreativ omgang med de fleste musikforlag. Med denne pris fulgte en check på 25.000 kr., som Poul Bruun skulle give til et talent efter eget ønske. Valget faldt på Fallulah, der kvitterede med et stort tak og en optræden.

Foruden Fallulah optrådte også Kira Skov feat. Jakob Bro & Nicolai Munch-Hansen og Andreas Fosdal Kvartetten med Carl Nielsens Fantasistykker opus 2, så alle blev mindet om, hvem Carl Prisen er opkaldt efter.

Det var en helt igennem dejlig prisfest med glade vindere og et festklædt publikum, som fortsatte efter den officielle prisuddeling over i cocktailbaren, hvor DJ Katrine Ring underholdt, indtil der blev afsluttet med en fodkold buffet ved pølsevognen i gården, godt ud på aftenen.

DMFFs formand Ole Dreyer var en meget tilfreds mand efter prisuddelingen: ”Jeg er stolt af Carl Pris festen, på DMFF’s vegne, og særligt glad for formen og stemningen. DMFF har markeret, hvor seriøst komponister og tekstforfattere bør tages, og jeg håber at DMFF er i stand til at løfte en Carl Pris 2014. Det har vist sig at være en savnet, og meget vigtig anerkendelse af de skabende kunstneres arbejde inden for musikken”.